Müstakil Ev Yerden Isıtma Sistemleri
Müstakil ev yerden ısıtma sistemleri evinizin tüm odaları için yapılabilirken, tek bir oda için de yapılabilir. Yerden ısıtma sistemi ile, eviniz için verimli ve çağdaş bir ısıtma çözümü bulunmuş olur.
Yerden ısıtıcı sistemler; evinizi yenileme aşamasında tasarım özgürlüğü sunarken, geleneksel ısıtma sistemlerine oranla, daha düşük ve uzun vadeli işletme maliyetleri sunar. Isıtmax, evinizdeki her odaya ve her türlü alt zemin tipi ve kaplamasına uygun şekilde yerden ısıtma sistemlerini gerçekleştirir.
Yerden Isıtma için Evdeki Radyatörler Değiştirilir mi?
Yerden ısıtmalar; sadece bir odanın havasını ısıtmaya yönelik, merkezi ısıtmalı radyatörlerin çalışma sisteminin aksine çalışır. Yani yerden ısıtmalar, odada bulunan nesneleri ve insanları, yerden yukarı ısıtmak için radyant ısı teknolojisini kullanır.
Bu teknoloji ise, yerden ısıtmayı, radyatörlere oranla, daha fazla verimlilik gösteren, ısıtma sistemleri haline getirir. Enerji tasarrufu sağlarken, aynı zamanda toz sirkülasyonunu da azaltarak, evdeki havanın değişmesine olanak tanır.
Yerden ısıtma için evde bulunan radyatörler değiştirilebilir. Uygun şekilde yalıtılmış ve zemin ısıtıcısı ile ısıtılabilecek bir zemin olduğu belirlendikten sonra, oda üzerinde bir ısı kaybı hesaplaması yapılması gerekir. Küçük banyolar gibi daha küçük zeminli alanlarda, ek ısıtma yapılması da gerekebilir.
Yerden Isıtma ile Radyatör Arasındaki Farklar Nelerdir?
Müstakil ev yerden ısıtma sistemleri ile radyatörler arasında bazı temel farklılıklar bulunur. Radyatör yerine yerden ısıtmalı sistem kullanarak, radyatörlerden tamamen kurtulmak size bağlıdır.
- Isı dağılımı
- Konfor ve hava kalitesi
- Estetik
- Maliyet
- İmarlı ısıtma radyatörler ile yerden ısıtma sistemleri arasındaki temel farklılıklardır.
Evinizde sadece yerden ısıtmalı sistemi, tek ısı kaynağı olarak kullanmak istiyorsanız, ilk olarak ısı kaybı hesaplamasının yapılması gerekir. Isı kaybı hesaplaması; yerden ısıtma sisteminin ısı çıktısının, oda ya da alanın ısıtma gereksinimini karşılayıp karşılamadığını gösterir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; odada yeterli ısı olması için maksimum ısı çıkışının, maksimum ısı kaybından daha büyük olması gerektiğidir.
Müstakil Ev Yerden Isıtma için En İyi Zemin Kaplaması Hangileridir?
Yerden ısıtma sistemleri için kullanılacak döşeme malzemelerinin kullanıma uygunluğu önemlidir. Yani malzemenin ısı iletkenliğinin olması gerekir. Üretilen ısının zemin yüzeyine ne denli hızlı ve verimli şekilde yayıldığı, kullanılacak zemin kaplamasıyla ilgilidir.
Yerden ısıtma için en iyi döşeme türü karo ve taştır. Bunun dışında kullanılabilecek uygun zemin kaplamaları şunları içerir;
- Fayans, taş ve cilalı şap döşeme
- Laminat parke
- Ahşap ve mühendislik kereste döşeme
- Vinil döşeme
- Kauçuk zemin
- Halı ve kilim döşeme
Bunların dışında cilalı beton; hızlı ısınma süresi sağlar ve iletkenliği yüksektir. Mermer iyi termal iletken olmasına rağmen, daha yavaş ısınma gösterir.
Farklı Zeminlerde Isıtma Süreleri Ne Kadardır?
Her malzeme farklı termal kütle ve iletkenliğe sahiptir. Bu yüzden müstakil ev yerden ısıtma zeminlerinde döşeme malzemesi seçerken, ısınma sürelerini dikkate almak gerekir.
Termal kütle ne kadar düşük ve iletkenlik ne denli yüksekse, yerden ısıtma borusu ya da telden gelen ısı o derece hızlı şekilde aktarılır. Aynı zamanda düşük termal kütleye sahip malzemelerin, yüksek termal kütleye sahip malzemelere göre daha hızlı soğuduğu unutulmamalıdır.
Zemin Kaplama Malzemesinin Isı Çıkışı Üzerindeki Etkisi Nedir?
Yerden ısıtma sistemlerinde bazı zemin kaplamalarının, en üst seviye ısı çıkışını sınırlayan sistem olduğu için, döşeme seçimi sistemin en üst seviye ısı çıkışını etkiler. Isı çıkışı; bir sistemin genel ısıtılan taban alanı ve hava zemin sıcaklığına bağlıdır.
Zeminden çıkan ısı çıkışının, oda ısı kaybı rakamından daha büyük olmasını sağlamak gerekir. Zemin sıcaklığında oluşan iki derecelik ısı farkı, ısı çıkışında büyük fark yaratmaya yeter. Bu yüzden seçilen döşemenin sadece 27 dereceye kadar ısıtıyor ve beklentinizi karşılamıyorsa, ısı çıkışını sağlamak için 29 dereceye kadar ısıtabilen zemin cilası kullanılır.
Müstakil Ev Yerden Isıtma Sistemi için Zemin Boyutu Ne Olmalıdır?
Yerden ısıtma sisteminde ısı çıkışının bilinmesi, odanın istenilen sıcaklığa ulaşmasında önemli rol oynar. Burada istenilen en son şey, sistemin kurulmasının ardından, odanın soğuk olmasıdır. Bu yüzden ısı kaybını bilmek ve bunun sonucunda ısı çıkışı olan iyi bir yerden ısıtma sistemi seçmek gerekir.
Isıtılmış zemin alanının boyutu, ısı çıkışı ile doğru orantılı olmalıdır. Bunun sebebi; ısıtılan alan ne kadar büyük olursa, sistemin en üst seviye ısı çıkışı da o kadar yüksek olur.
Bunun yanında toplam oda boyutuna göre, ısıtılmış zemin alanının boyutu, odanın büyük olmasına göre, ısı kaybı da yükselecektir. Isıtılacak evini boyutunun küçük olması, yalıtımın kötü yapılması durumunda, yine ısı kaybına neden olacaktır.
Yerden Isıtma Sistemi Gücü Ne Olmalıdır?
Yerden ısıtma sistemlerinde maksimum güç, metrekare başına Watt cinsinden belirtilir. Zeminin iyi yalıtılmış olması durumunda, yerden ısıtma sistemi gücü, genellikle 65-85 Watt/m2 arasında olmalıdır.
Yerden ısıtma sistemleri, sürekli açık olmayacağı için, ısınma sürelerini azaltmak için genellikle 150-200 Watt/m2lik bir sistem belirlenir.
Müstakil Ev Yerden Isıtma Sisteminde Alan Sınırlaması Nasıl Yapılır?
Yerden ısıtma sistemi; tel ya da boru takılabilecek küçük bir alana kurulacaksa, yüksek iletkenli zemin kaplamaları tercih edilir. Yumuşak zemin kaplamaları kullanılarak, karo ve taş döşeme seçilerek, yüksek zemin sıcaklığına ulaşılabilir.
Banyolarda, ısıtmalı havlu askıları ve duvar ısıtıcıları, gerekli ısı çıkışına katkı sağladıkları için, ideal seçimlerden biridir. Seçilen malzeme karo ise, ısı daha hızlı hareket eder. Ahşap gibi gözenekli bir malzeme seçilirse, durum daha farklıdır. Her iki şekilde de ısı, termal dengeyi sağlayana kadar, malzeme boyunca eşit şekilde yayılır.
Yerden Isıtma Banyo ve Diğer Odalarda Nasıl Kullanılır?
Tek katlı ev yerden ısıtma sistemlerinde ya da müstakil evlerin banyolarında, yerden ısıtma sabit armatürler altına yerleştirilmez. Burada zemin yüzeyinin sadece küçük kısımları ısıtılır. Bu durum ise, ısı çıkışını büyük ölçüde etkileyecektir.
Isıtılan bir zemin alanının boyutu, direkt olarak ısı çıkışına bağlıdır. Bu yüzden zemin alanının mümkün olduğunca tümünü ısıtmak gerekir. Isıtmax konusunda uzman ve deneyimli ekibiyle, evinizde bir ön çalışma yapılır ve gerekli tüm planlama yapılarak, istediğiniz yerden ısıtma sistemi döşenebilir.
Bir önceki yazımıza https://www.isitmax.com/isi-pompasi-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.