Şapsız Yerden Isıtma Nasıl Yapılır?

Şapsız Yerden Isıtma Nasıl Yapılır?

5 Ocak 2021 tarafından in Genel

Yazının içeriği

Hem ıslak hem de kuru yerden ısıtma, eşit ısı dağılımı, enerji verimliliği ve yeşil ısıtma yöntemleriyle uyumluluğu nedeniyle ev sahipleri tarafından sevilir. Ancak fikir basit olsa da pratiklikler o kadar basit olmayabilir. Burada okuyucunun yeni yapı veya yenileme projelerinde yerden ısıtma kurulumu ile ilgili sorularını yanıtlıyoruz. Hangi zeminlerin yerden ısıtma ile en iyi şekilde çalışır? Herhangi bir dezavantajı var mıdır? Şapsız yerden ısıtma nasıl yapılır?

Yerden Isıtma İçin Hangi Döşeme Tipini Seçmeliyim?

Herhangi bir yerden ısıtma sistemi için en iyi döşeme sistemi ısı iletkenliğine göre seçilmelidir. En iyi termal iletkenliğe sahip olduklarından ve en iyi ısı çıkışını sağlayacaklarından seramik karolar, mermerlerdir. Ahşap döşeme ve yerden ısıtma söz konusu olduğunda, en uygun tipi araştırmak gerekir. Her bir katmanda zıt yönlerde ilerleyen ve kalın bir parke yüzey tercih edilmelidir. Bu yüzey ahşap damarı ile birlikte lamine edilmiş birkaç katmandan oluşan mühendislik levhasıdır. Doğası gereği stabil bir malzeme olduğu için genişleme ve daralma minimum düzeyde olacaktır. Döşeme tipi ile sağladığımız avantajı alanda da sağlamak isteriz. Şapsız yerden ısıtma nasıl yapılır bilgisi sizin için yararlı olacaktır.

Yerden Isıtma ve Laminant Parke

İnce laminant parke daha az uygundur ve düzenliliği” sağlamak için bir sunta veya alt güverteye ihtiyaç duyacaktır. Kaliteli laminant zeminler ve işlenmiş tahtalar muhtemelen laminasyondan önce nem içeriklerini düzeltecektir. Her türlü ahşap zemine uyum sağlamak için her zaman özen gösterilmelidir. Bitmiş zeminin aşırı hareketini önlemek için nem ile savaşmanız gerekir. Şapsız yerden ısıtma nasıl yapılır bilgisini kullanırsanız, bu savaşa ihtiyaç duymazsınız.

Yerden Isıtma Sistemini Seçmeli Miyim?

Çok sayıda yüksek kaliteli yerden ısıtma sistemi vardır. Dahası, yerden ısıtma, diğer muadillerine göre daha etkilidir. Yerden ısıtma sistemi, içlerinden enerji (sıcak su veya elektrik) ısıtılan zemin kaplamasının altına yerleştirilmiş kablo veya borulardan oluşur.  Çoğu durumda kurulum kolaylığı için üste konulmasına rağmen, kurulum tablanın içine gömülebilir. Bu sistem aynı zamanda şapsız uygulama ile de yapılabilir. Şapsız yerden ısıtmanın ana cazibelerinden biri, açıldığında hızlı tepki vermesidir ve ayaklarınızın altındaki sıcaklık farkı neredeyse anında fark edilir. Şapsız yerden ısıtma nasıl yapılır sorusu bu avantajı sağlayabilmek adına önemli bir sorudur.

Yerden Isıtma vs Radyatör

Yerden ısıtmayı tercih etmenin en popüler nedenlerinden biri, adından da anlaşılacağı gibi zemin kaplamanızın altında gizli olmasıdır. Bu, evinizin tamamında radyatörlerle kesintiye uğramayan temiz hatlar ve açık bir akış sağlar. Böylece, yerden ısıtma ile geniş cam alanların keyfini çıkarabilir ve mobilyalarınızı nereye sığdıracağınız konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Duvar alanını boşaltmak size ekstra alan hissi de verecektir. Eviniz içinde böyle alan kazancını şapsız yerden ısıtma nasıl yapılır sorusunu cevaplandırarak maksimize edebilirsiniz.

Yerden Isıtma vs Radyatör: Enerji Verimliliği

Yerden ısıtma, doğru bir şekilde kurulduğu ve ısı iletebilmesi için doğru döşeme malzemesi ile ortak olduğu sürece son derece çevre dostu ve çalıştırılması uygun maliyetli olabilir. Taş, seramik, ahşap döşeme en iyisidir. Satın almadan önce daima tedarikçinize danışın. Islak yerden ısıtma sistemi, modern bir yoğuşmalı kazan ile eşleştirildiğinde radyatörlerden yaklaşık %25 daha verimli olabilir. Bir ısı pompasından çalıştırıldığında% 40’a kadar daha etkili olabilir.

Şap Atılması Gerekli Midir?

İnsanların şapsız ısıtma nasıl yapılır sorusunu sormalarının bir nedeni de gerekliliğidir. Çok fazla şey zemini aşırı ısıtabilir ve termostatın aşırı ısınmasına neden olabilir, oysa çok az şey sistemin sürekli çalıştığı anlamına gelir ve ısıtma faturalarınızı artırır. Şap söz konusu olduğunda, daha kalın şapların ısınması daha uzun sürer. Bundan dolayı şapın olmaması hem ısı aktarımı hem de alan koruması için önemlidir.

Şapsız Yerden Isıtma Seçenekleri Nelerdir?

Şapsız yerden ısıtma nasıl yapılır sorusu ile beraber, seçeneklerini de değineceğiz.

Parke Altı Şapsız Yerden Isıtma

Yenileme ve tadilatların çok uzun sürmemesini isteriz. Projelerimizde direkt parke altına uygulayabildiğimiz bu sistemi tanıyalım. Strafor uygulamasından sonra şap dökülmesine gerek kalmadan direkt parke üzerine uygulanabilir. Ortalama 4 cm kalınlığında olan straforlar boru oturtabilecek kanallara sahiptir. Boru içerisindeki suyun sıcaklığının aktarımı özel transfer plakaları ile yapılır. Bu transfer plakaları kanallar içerisine yerleştirilmiştir.

Isıtma sisteminde harçlı bir imalat bulunmadığından alanları hızlı bir şekilde uygulanması mümkündür. Zemin yaklaşık olarak 4 cm yükseleceğinden kot yüksekliğinde önemli bir fark olmayacaktır. Yerden ısıtma sistemlerinin, tam boy cam önlerinde radyatör uygulanamamasından dolayı önemli bir çözüm olduğunu konuşmuştuk. Bu sistem ise sadece 4 cm kaybettirdiği için kapıların açılmasına imkan sağlamaktadır.

Diğer iki yönteme göre (beton kesme ve kanal açma) en önemli avantajı ısı kaybı noktasındadır. Boru altında yalıtım elemanı bulunduğundan yapı elemanlarına ve alt kata yok denecek kadar az bir ısı kaybı olmaktadır. Isı transfer plakaları sayesinde hızlı bir ısı transferi gerçekleşir. Alan çok hızlı bir şekilde ısınabilir.

Yerden ısıtma borularında dolaşan su 45 derece olarak planlandığından parkelere herhangi bir zarar vermesi söz konusu değildir. Sisteme entegre edilen termostatlar sayesinde zemin sıcaklığını istenilen konfor seviyesinde ayarlamak mümkündür. Özellikle alt katı boş olan ve zemini bir türlü ısınmayan mekanlarda yerden ısıtma sistemi hem çok iyi ısınma hem de yüksek konfor sağlamaktadır. Düşük ısı rejiminde çalışan yerden ısıtma sistemi kazan verimini artırdığından dolayı minimum yakıt masrafı ile konfordan taviz vermeden kullanıcıların yüzünü güldürmektedir. Bu sistemde oda içerisine radyatör konulmadan sadece yerden ısıtma sistemi ile ısınmanın sağlanması mümkündür. Şapsız yerden ısıtma nasıl yapılır sorusunun bir diğer cevabına geçelim.

Şapsız Yerden Isıtma Nasıl Yapılır: Oluk Açma Yöntemi

Oturulan evlerde tadilat veya yeniden yapımın planlandığı durumlarda veya yeni inşaatlar da yerden ısıtma sistemi yaptırmanın avantajları vardır. Yenilik yapmak isteyenlere kolaylık sunan bu teknik özellikle zemini hiç yükseltmemesi sebebiyle tercih sebebi olabilmektedir. Mevcut beton zemininiz ne olursa olsun, oluk açma makineleri ile sistem planlanabilir. Böylelikle alan yüksekliğiniz herhangi bir kayba uğramamaktadır.

Bu sistemde oluk açma ve boru uygulaması yapıldıktan sonra üzerine şap dökülmesine gerek kalmaz. Direkt olarak fayans veya parke gibi uygulamalar yapılabileceği için alanlarda harçlı inşaata gerek kalmaz. Sistemin kurulumunu hızlı bir şekilde tamamlamak mümkündür. Borudan sonra döşenecek kaplama malzemeleri ile yerden ısıtma borusu arasında herhangi bir şap katmanı olmamasının bir avantajı da tepki süresidir. Tepki süresinin hızlanması, yerden ısıtma sistemleri için muazzam bir özelliktir.

Oluk sistemi ile kurulan sistemin bir diğer avantajı da sağlamlıktır. Şap dökülen ısıtma tekniğine kıyasla oluşabilecek işçilik hatalarına ve sonucundaki kırılma ve ezilmelere karşı kendinizi sağlama alırsınız.

Sistemi ısı transferi yönünden değerlendirdiğimizde 22 derece ortam sıcaklığı ve 45 derece giriş su sıcaklığı şartlarında parke zeminler için 117W/m2, fayans ve mermer gibi taş zeminler içinde 150W/m2 ısı transferi gerçekleştirilebilmekte. Bu ısı transfer oranı soğuk illerimizde cam alanı fazla oda ve mahallerin ısıtılmasında yeterli bir değerdir. Sizler için şapsız yerden ısıtma nasıl yapılır sorusunun cevaplarını aradık.

Bir önceki yazımıza https://www.isitmax.com/hamamlarda-sulu-vs-elektrikli-yerden-isitma/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Dili Değiştir
    Sepet