Sonradan Yerden Isıtma Yapılır mı?
İnsanlık her tarihte ve dönemde nasıl ısınacağına dair sorulara sahip olmuş ve bunun cevabını değişik biçimlerde vermiştir. Günümüzde ısınmanın sağlanabilmesi için birçok farklı yöntem bulunur ancak insanlığın değişik alanlardaki fazla tüketimleri enerji kaynaklarının tükenmesine sebep olmaktadır. Bu problem geleceğimizi tehlikeye atar. Günümüzde insanlığın önceliği, minumum düzeyde enerji kaynağı tüketimi ile maksimum verimin alınmasını sağlamaktır. Binaların ve başka kullanım alanlarının ısınma yöntemi seçilirken dikkat edilen birçok etmen bulunur. Verimlilik bunun başında gelirken maliyet ve işlevsellik diğer dikkat edilen detaylardandır. Yerden ısıtma, az birim enerjiyle fazla verimlilik sağladığından özellikle son yıllarda tercih edilen ve herkesçe bilinen ısınma yöntemlerinden biridir. Zemine döşenen ve karmaşık bir yapıya sahip yerden ısıtma yöntemiyle ilgili en çok merak edilen sorular arasında sonradan yerden ısıtma yapılıp yapılamayacağı yer alır. Biz de bu yazımızda size yerden ısıtmanın ne olduğunu ve nasıl yapıldığını, sonradan yapılıp yapılamayacağını anlatıyoruz.
Yerden Isıtma Tanımı
Radyatör ısınma sistemi sıcak havayı yukarı iletir. Bu odadaki sıcaklığın homojen olarak dağılmasını engeller ve ısıyı çoğunlukla duvar ve tavanlara iletir. Yerden ısıtma ise odadaki veya alandaki ısıtmanın zemine döşenen borularla yerden iletilmesi anlamına gelir. Birçok müşterinin ısının eşit dağılmaması yönündeki problemleri bu sayede çözülmüş olur. Isıyı yerden veren yerden ısıtma sistemi homojen bir ısı dağılımı sağlar. Isıtmanın gerçekleşmesi için zemine kablolar veya borular döşenir. Elektrik enerjisinin ve rezistans kablolarının kullanıldığı yöntem yerden ısıtmanın seçeneklerinden biridir. Diğer bir seçenek, harici bir kaynakta ısıtılan suyun borularda dolaşması üzerine kurulmuştur.
Kısacası, yerden ısıtmanın iki yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan biri elektrikli yerden ısıtma ve diğeri de sulu yerden ısıtma olarak adlandırılabilir. Güvenilir oluşu ve düşük maliyete sahip oluşuyla yerden ısıtma sistemleri konutlarda da sıklıkla tercih edilmeye başlanmıştır. Bunun dışında hamam ve stadyum gibi geniş alanlarda kullanılmaktadır.
Yerden ısıtma sisteminde kullanılan kablolar veya borular tüm zemine eşit şekilde döşenir. Isının eşit şekilde dağılmasını sağlayan bu sistem oldukça idealdir. Yerden gelen ısı havada yükselir ve tüm odaya yayılır. Birim enerjiden alınan verim yüksektir. Hiçbir kişi soğuk bir odada kalmayı istemez. Isınma problemlerindeki başlıca sorun bir alanın yeterince ısınırken diğerinin ısınmamasıdır.
Yerden ısıtma modellerinde, zemine döşenen kablo veya boruların tümü kollektörde toplanır. Farklı alanlardaki boruların toplandığı kollektörde bu borulardan geçen basıncın kontörlünü sağlamak üzere vanalar bulunur. Böylece ısının düşük kalması istenen odalarda vana kısılarak tasarruf sağlanmış olur. Örneğin bebek odasına sahip kişiler muhtemelen bu odanın her zaman ideal ısıda olmasını ister. Basıncın gösterildiği ve kontrolünün sağlandığı kollektörler sayesinde bu mümkündür. Elektrik veya su enerjisinin ölçülü miktarda kullanılarak ısı ihtiyacının karşılandığı yerden ısıtma sistemi herkes tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Yerden ısıtma sistemiyle ilgili merak edilen sorulardan biri ise nasıl döşendiğidir.
Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Döşenir?
Yerden ısıtma sisteminin temel olarak iki şekilde döşendiğini söylemiştik. Bunlardan biri elektrikli yerden ısıtma sistemi olup diğeri sulu yerden ısıtma sistemidir. Elektrikli yerden ısıtma sistemi gücünü elektrikten alır. Binanın inşaat aşamasında ya da dönüşüm projelerinde zemine en yakın noktadan döşemeye uygulanır. Kablo ve şilte sistemi olmak üzere ikiye ayrılır. Kablolar daha çıkıntılı veya yuvarlak zeminlerde kullanılarak ısının her noktaya ulaşmasını sağlar. Şilteler, daha geniş ölçekli olup salon veya mutfak gibi geniş ve köşeli geometrik alanlarda montaj kolaylığı nedeni ile daha sık kullanılır. Zemine döşenen kablo veya şiltelerin üzeri döşeme harcı ile veya tesviye bileşeni ile kaplanır. Kablo veya boruların üzerine döşenecek zemin de yerden ısıtma sistemi açısından önemlidir. Parke, seramik veya halı kaplamalarda ısının iletkenliği değişecektir. Profesyonel kişiler ve kurumlar, yerden ısıtma yapılacak alanın boyutuna ve zemin üzerinde kullanılacak malzemeye göre ne tarz bir döşemenin kullanılacağına karar verebilir.
Yerden ısıtma ekipmanları genellikle yapılar inşaat halindeyken yapılır. Yapının inşaat halinde olması metrekaresinin, kullanılacak kaplama döşemesinin ve diğer etmenlerin belirlenmesinde kolaylık sağlayacağından idealdir. Isıtma kablolarının zeminle bağlantısının kuvvetli olması adına zemin bağlantı ekipmanları şap atmadan önce monte edilir.
Bu sayede kablo veya boruların bozulmadan kalması sağlanır. Kollektördeki vanalar ve debi göstergeleri sayesinde her odanın ısısı ayarlanabilmektedir. Zemine yapılan döşemeden bağımsız olarak, zemin altından geçen boruların içindeki basınç aynı zamanda kollektörler sayesinde kontrol altında tutulmaktadır. Herhangi bir boruda yaşanan problem, tüm sistem kapatılmadan çözülebilmektedir. Kollektörler sayesinde sadece problem yaşanan alan üzerinde çalışılabilir ve diğer alanlar bozulmaya uğramaz.
Sonradan Yerden Isıtma Mümkün mü?
Yerden ısıtma sistemleri konut sahibi tarafından, elektrikçi tarafından veya uygulama firmaları tarafından döşenebilmektedir. Tek oda gibi küçük alanlarda konut sahibi, önceden ölçüleri iletilen alana uygun yollanan malzemeler ve kılavuzla birlikte sistemi kurabilir. Daha geniş alanlarda sistemin kurulması ve detaylı işlerle ilgilenilmesi adına elektrikçi çağrılabilir. Tüm evde uygulanacak bir yerden ısıtma sistemi için ise tüm işlemlerle ilgilenecek uygulama firmanın tercih edilmesi önerilir. Tüm işlemlerin eksiksiz yapılması adına kurulumun profesyoneller tarafından yapılması önemlidir.
Güvenle seçilen ve birçok testten geçen malzemeler doğru şekilde zemine yerleştirildiğinde uzun ömürlü bir kullanım sağlanır. Diğer ısınma yöntemlerine kıyasla yerden ısınma sisteminin bakım uğraşı ve maliyeti yok denecek kadar azdır. Herhangi yaşanan bit problemde ise sorunlu alana bakılması ile tüm sistem zarar görmez.
Isıtma sisteminin uygulanacağı alanın inşaat halinde olması coğrafi koşulların dikkate alınması, ortam sıcaklığına uygun yöntemin seçilmesi ve döşeme malzemesine karar verilmesi açısından avantajlıdır. Yerden ısıtma sistemi konfor amaçlı tek başına yetebilen bir ısıtma sistemi olduğu gibi çok soğuk coğrafyalarda veya ısıtmanın yetersiz olduğu alanlarda ek ısıtma sistemi olarak da kullanılabilir. Yerden ısıtma sistemleri genellikle inşaat halindeki yapıya uygulansa da sonradan yerden ısıtma sisteminin döşenmesi de mümkündür. Kaba inşaatın bitmesiyle, her imkanın değerlendirilmesi avantajına sahip bu alanlara kolaylıkla uygulanabilen yerden ısıtma sistemleri, kararlarını sonradan değiştiren müşterilerin yaşam alanlarına da kolaylıkla uygulanabilmektedir.
Sonradan Yerden Isıtma Yaptırmak İçin Neler Gereklidir?
Yapı kanunları gereğince yerden ısıtma uygulanacak binada elektrik kaçak rölesi yapılması yasal bir zorunluluktur. Binalara bu gibi kontroller sonrasında ruhsat verilmektedir. Ruhsatı olan binalara sorunsuzca konut sahibi, elektrikçi veya uygulama firması tarafından yerden ısıtma sistemi monte edilebilmektedir. Olası kısa devre durumunda binalarda kontrolü sağlanan elektrik ve sigorta uygulamaları elektriği keser. Bu sayede yangın veya gaz kaçağı gibi diğer ısınma yöntemlerinde yaşanan problem riskleri en aza indirgenmiş olur.
Sonradan yerden ısıtma yaptıracak kişilerin binada bu gibi izinlere sahip olup olmadığına dikkat etmesi gerekmektedir. Ardından yerden ısıtmanın uygulanacağı odaların ölçüsü alınarak yetkili uygulama firmasıyla iletişime geçilebilir. Yerden ısıtma sisteminin uzun ömürlü kullanılması ve sorunsuz olması bakımından, kurulumlarının uygulama firmalar tarafından yapılması önerilmektedir.
Bir önceki yazımıza https://www.isitmax.com/yerden-isitma/ linkinden ulaşabilirsiniz.