Sulu yerden ısıtma, diğer yerden ısıtma türlerinde (elektrik kablolu/karbon filmli ) olduğu gibi ısıyı uygulandığı ortama eşit biçimde yayması ve sıcaklığın yapının ayrı bölümlerinde ayarlanabilmesine imkân sağlayan, farkı çalışma prensibine sahip (manuel, otomatik, termostatik) vanalara entegre olabilmesi sayesinde oldukça konforlu bir ortam yaratır. Bunun yanı sıra ısı kaybını önleyerek enerjiden tasarruf edilmesini ve böylelikle başta soğuk bölgelerdekiler olmak üzere tüm kullanıcıların en az maliyetle ısınmasını sağlar.
Yazının içeriği
- 1 Sulu Yerden Isıtma Nedir?
- 2 Sulu Yerden Isıtma Sisteminde Hangi Malzemeler Kullanılır?
- 3 Sulu Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?
- 4 Sulu Yerden Isıtma Sisteminin Avantajları Nelerdir?
- 5 Sulu Yerden Isıtma ile Kablolu Yerden Isıtma Arasındaki Farklar Nelerdir?
- 6 Sulu Yerden Isıtma Sisteminin Garanti Süresi ve Koşulları Nelerdir?
- 7 Sulu Yerden Isıtma Sisteminin Malzeme ve Uygulama Fiyatları
Sulu Yerden Isıtma Nedir?
Günümüzde konutlardan rezidanslara, otellerden villalara kadar birçok mekânın ısıtılmasında kullanılan yerden ısıtma sistemlerinin bir türüdür. Yapıların zeminine, izolasyon malzemesinin üstüne plastik borular döşenmesi ve bu borulara besleyiciden su getiren kollektörlerin, yapının belli başlı bölgelerine monte edilmesi suretiyle kurulan sulu yerden ısıtma sistemi, geniş alanları ısıtmanın en pratik, en sağlıklı ve en ekonomik yollarından biri olup kullanımı süreklilik arz eden yapılarda tercih sebebidir. Sistemi besleyen suyun düşük sıcaklıkta olması (Depolardaki suyun 30 C-50 C olması yeterlidir.), sistemin aktif olarak çalışması için yeterli olduğundan ana dağıtıcı ile ana toplayıcılarda (kollektör) toplanan borular, her türlü ısıtıcıyı kaynak olarak kullanabilmektedir.
Güneş enerjisinden ya da ısıtıcı pompasından beslendiğindeyse çok daha ekonomik hâle gelmekte olan, yoğuşmalı kombiler ile ısıtıcı pompaların en verimli çalıştığı sistemdir. Zemine döşenen borulardan geçen sıcak suyun devir daim yapması sayesinde ortamdaki sıcaklığı istenilen düzeyde tutan ve ısı kayıplarını engelleyen yapılara döşenebilmesi için ilgili yapının kaba inşaatının tamamlanmamış olması gerekmektedir. Kaba inşaatı tamamlanan yapılarda ise sistemin, taban döşemesi uygulaması yapılmadan ya da tadilat işlemleri bitmeden döşenmesi gerekmektedir.
Sulu Yerden Isıtma Sisteminde Hangi Malzemeler Kullanılır?
Kullanıldığı alanda konforlu bir yaşam vadeden, her biri önemli bir görev üstlenmiş birçok malzemeden meydana gelir. Kurulmasını ve aktif olarak seneler boyu güvenle kullanılmasını sağlayan bu malzemelerden en temel olanı, şüphesiz sıcak suyun içinden geçtiği, çapları 14 mm ila 20 mm arasında değişen, plastik yerden ısıtma borularıdır. Yaklaşık 5 cm yüksekliğe sahip modülasyon panelleri ise boruların zemine düzgün bir biçimde döşenmesi ve ısı yalıtımı sağlanması amacıyla kullanılmaktadır.
Kullanıcıların yüzeyde gördüğü tek malzeme olan sabit ya da ayarlanabilir çerçeveli kollektör (dağıtım) kutusu ise döşendiği boruların toplandığı (giden-gelen) yerdir. Isıtıcı boruların ana dağıtıcısı/toplayıcısı olan ve sadece açıp kapamaya izin veren, debimetreli ya da reglajlı otomasyona uyumlu kollektörler de sistemin en önemli parçalarındandır. Kollektörler, ana kesme vanaları, bağlantı plaketi, hava atıcı, termometre ve doldurma/boşaltma musluklarından oluşur.
Hem ısı kaybını önlemek hem şapın genleşmesinden ötürü meydana gelen gerilmeleri savuşturmak hem de sistemin uzun süre kullanılmasını sağlamak içinse kenar yalıtım bandı kullanılır. Bu malzemelerin yanı sıra boru tutucular, U klips, modülasyon dübeli, köşe düzeltme aparatı, tekrarlayıcı, sinyal güçlendirici, kompakt karışım devresi ve kolon hattı, ISITMAX Sulu Yerden Isıtma Sistemi’nde kullanılan diğer malzemelerdir. Ayrıca, otomasyonlu sistemlerde termostat, termal vana, ve ana kontrolöre; kablosuz sistemlerde ise kablosuz oda termostatı ile kablosuz ana alıcıya ihtiyaç duyulmaktadır. Sistem yerden serinletme amacıyla kullanılacaksa yoğuşma sensörü kullanılması da zaruridir.
Sulu Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?
Tüm yerden ısıtma sistemlerinde olduğu gibi temel prensibi, döşendiği ortamdaki ısı ihtiyacını, havayı zeminden ısıtarak karşılamak ve ortama homojen bir ısı yaymaktır. Kablolu yerden ısıtma sisteminde kabloların, karbonlu yerden ısıtmada ise karbon filmlerinin gördüğü görevi, ısıtıcı borular görür. Sistemin ana ısıtma elemanı olan, yüksek kaliteli, uzun ömürlü bu borular, modülasyon panelleri aracılıyla zemin altına döşenir.