Yerden Isıtma Kombi Ayarı Nasıl Yapılır?
Yerden ısıtma kombi ayarı nasıl yapılır? Kombi ayarı yapılırken sıcaklığın ne olacağı konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Radyatör sistemine göre daha avantajlı olan yerden ısıtma, konforu ve iyi ısınmayı sağlar.
Petek gibi yer kaplamayan ve eşyaların konulmasına herhangi bir engeli olmayan yerden ısıtma sistemlerinde oksijen bariyerli Pex borular kullanılır. Ancak zemin türüne bakılmadan yaptırılan yerden ısıtma sistemlerinde çeşitli sorunlar yaşanabilir.
Isıtma Sistemlerinde Kombi Sistemi Nedir?
Verimli bir ısıtma sistemini kurmak istiyorsanız, yerden ısıtmalı sistemlerden yararlanabilirsiniz. Isıtma sistemlerinde en çok tercih edilen kazan tipi kombidir. Kombilerde ayrı bir sıcak su tankı ya da silindirine ihtiyaç duyulmaz.
Kombiler soğuk suyu direkt olarak şebekeden alarak ısıtır ve musluklara dağıtır. Akış hızları yüksek kullanım durumunda kısıtlayıcı olurken, aynı anda birden fazla musluktan sıcak su alımında, daha az basınç oluşur.
Yerden Isıtma Kombi Ayarı Kaç Derece Olmalıdır?
Yerden ısıtmalı sistem kullananlar, yerden ısıtma kombi ayarı nasıl yapılır konusunu merak edebilir. Tipik radyan zemin sistemlerinde boru sistemine giren 29-51 derece olan su sıcaklığı sağlanır.
Zemin yüzey sıcaklığı, oda termostatı ayar sıcaklığının ortalama 5 derece üzerine çıkmasını sağlar. Pex boru sisteminin bulunduğu yerden ısıtmalı sistemler, 51 ila 54 derece arasında çalışır.
Yerden Isıtma Kombi Nasıl Çalışır?
Yerden ısıtma kombi, kış aylarında ısıtması için kullanılır. Radyan ısıtıcılar, iklim kontrol sistemlerinde kullanılır. Isı, bir ortamın kaynağından, başka bir yere aktarılması için enerji üretir.
Isıtıcılar bu ısıyı ya da sıcaklığı, hava yoluyla aktarmaya başlar. Isının kaynağı, çevredeki havayı ısıtır. Havayı doğrudan ısıtmak yerine, sistemi yapının zeminine ya da duvarlarına yerleştirerek, boşluklar arasındaki hava ısıtılır. Bu sayede zemin ve duvarlar, bir oda ya da belirli bir alandaki tüm havayı ısıtmaya başlar.
Yerden Isıtma Sistemlerinde Kombi Çalışma Prensibi Nasıldır?
Yerden ısıtma kombi sistemlerinde, sıcak su ya da buhar taşıyan metal borular, duvar ya da zemine gömülü şekildedir. Suyu ısıtmak için, haznede tutulan bir miktar su, kazan tarafından kullanılır.
Isıtılan su, daha sonra başka bir pompalama sistemi sayesinde, zemin ve tavanlar ısıtılır. Isıtma sonrasında soğumuş olan su, yeniden ısıtmak için kazana pompalanır. Geleneksel su ısıtıcılarının yerine, duvara monte edilen tanksız su ısıtıcıları, evlerde kullanmaya daha uygundur.
Yerden ısıtma kombi ile;
- Kapalı yapılar, dakikalar içinde eşit şekilde ısınmaya başlar.
- Kış aylarında, evi ısıtmanın en kolay yoludur.
- Çevre dostudur, ısı kaybını %25 azaltır.
- Nem yoğunlaşması sona erer.
Monoksit zehirlenmesi ya da yangın tehlikesi olmaz. Alerjik durumlara, astıma ya da artrite karşı güvenlidir.
Yerden Isıtma Sistemine Bakım Nasıl Yapılır?
Yerden ısıtma sistemlerinin, belli aralıklarla bakımının yapılması gerekir. Profesyonel kişiler tarafından yapılması gereken bakım işlemlerinde, yerden ısıtma sistemlerinde biriken aşırı çamurlaşma, temizlenmelidir.
İster tek odada olsun ister tüm evde olsun, odalarda yer alan tüm borular teker teker temizlenir. Temizlik işlemi yapılırken, özel makineler kullanılır. Bu yüzden, boru içinde biriken çamurlaşma yok edilir. Yerden ısıtma şiltesi oldukça dayanıklı bir ürün olsa da dış etkenlere bağlı olarak zaman içerisinde yıpranabilir.
Yerden Isıtma Kolektör Ayarı Nasıl Yapılır?
Isıttıkları yüzeylerin türüne göre dört farklı ısıtma sistemi bulunur.
- Yerden ısıtma sistemi
- Duvar ısıtma sistemi
- Radyan tavan panelleri
- Üstten gazla çalışan radyan ısıtıcılar
Modern hayat içinde giderek daha da popülerleşen yerden ısıtma sistemleri, elektrik bobinleri, hidrolojik ya da su kazanları kullanır. Elektrikli radyan ısıtıcılarda bobinler, doğrudan zemin ya da tavan yüzeyinin altına yerleştirilir ve yüzeyi ısıtır.
Radyan ısı kazanlarında sıcak su ya da buhar ısıtma için; bir dizi boru, tüp ya da havalandırma deliği bulunur. Buna göre yerden ısıtma kolektör ayarı için, debimetreli kolektör kullanılır. Debimetreli kolektör sayesinde ısıyı ayarlamak oldukça kolaydır.
Debimetreli kolektörde, her vana üzerinde bir debimetre vardır ve içindeki cıva gibi madde, suyun debisine göre yükselip alçalır. Böylece, yerden ısıtma kolektör ayarı, deneme yanılma yöntemini kullanmadan, tek bir hareketle rahatlıkla ayarlanabilir.
Radyan Isı Tavanları İçin Sıcaklık Ne Olmalıdır?
Radyan ısı tavanları, genel olarak 150-170 derece arasında çalışır. Bu dereceler, yerden ısıtma sıcaklıklarına göre oldukça yüksektir. Radyan ısıtmalı tavanlar ve radyan ısı duvar panelleri, radyan ısıtmalı zeminlere göre, daha yüksek sıcaklıklarda çalışma özelliğine sahiptir.
Radyan ısı tavan paneli sıcaklıkları ortalama 30-60 derece arasında çalışır. Radyan yerden ısıtma sistemleri, duvar ve tavanlarda kullanılan radyan panellerden büyük ölçüde farklılık gösterir.
Borularda Dolaşan Radyan Isı Suyunun Sıcaklığı Ne Kadar Olmalıdır?
Radyan ısı zemin sıcaklıkları, aşırı yükseltilmemelidir. Genel olarak radyan ısıtmalı bir zeminde sıcaklık çok fazla yükseltilirse, döşeme üzerinde yürümek zorlaşır. Zemin üzerinde daha rahat yürümek için halı serildiğinde de serilen halı, ısının yukarı çıkmasını engeller.
Radyan ısı sıcaklığı, ısıtma devresinde 57 derecenin altında olmamalıdır. Kurulması bitmiş bir sistemde zemin sıcaklığı ise 29 dereceyi geçmemelidir. Bu dereceyi bulmak için, kazandan çıkan suyla dönüş devresi suyunun karıştırılarak, zemin sıcaklığını koruyan karıştırma vanasından kontrol edilir.
Tavsiye edilenin üstünde bir ısı olduğunda, ahşap zemin zarar görür. Ortaya çıkan fazla ısı, kullanılan radyan borusunun derecesini aştığında, boruda çatlamalara yol açabilir.
Radyan Isıtmalı Zeminlerin Üst Yüzey Sıcaklığı Ne Olmalıdır?
Yerden ısıtma kombi ayarı için, zeminlerin üst yüzeyindeki sıcaklıkların ayarlanması gerekir. Bitmiş bir binada zemin yüzey sıcaklığı, sistemi kullanan kişilerin, yerde yürürken hissettikleri sıcaklıktır. Buna göre döşeme sıcaklığının derecesi 29 dereceyi geçmemelidir.
Ahşap zemin altında normal olarak, radyan ısı sıcaklıkları 29-57 derece arasında olmalıdır. Laminat döşeme altına yapılan bir yerden ısıtma sisteminde ise 27 derece sıcaklık olmalıdır.
Yerden ısıtmalı sistemleri kullanmak ve doğru dereceler arasında ısınmayı sağlamak için, konusunda uzman ve deneyimli Isıtmax ekibiyle iletişime geçerek, sistemden yararlanabilirsiniz.
Bir önceki içeriğimize https://www.isitmax.com/boru-tipi-isitma-sistemleri-ve-ozellikleri/ bağlantısından ulaşabilirsiniz.