Yerden Isıtma Malzemeleri Nelerdir?
Türkiye’ye 1980 yılında gelen yerden ısıtma sistemleri kısa sürede yaygınlaşmıştır. Temel amacı zemin içindeki borularla ısıyı zemin altına yayarak yerden ısıtma sağlamak olan bu sistem son derece kullanışlıdır. Yerden ısıtma sistemi, yaşam alanlarımız için en uygun sıcaklığı yakalamayı ve bunu en ekonomik şekilde yapmayı hedefleyen bir sistemdir.
Zemin altında kalması dolayısıyla dekor noktasında herhangi bir kayba neden olmayacak yerden ısıtma sistemi, günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Yerden ısıtma sisteminin birçok avantajı vardır ve sistemin kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken birkaç noktaya kıyasla bu avantajların belirgin yoğunluğu ortaya çıkar.
Bu avantajların başında bütün alternatif enerji kaynaklarına uyumlu olarak çalışabilmesi gelmektedir. Bu sayede en ekonomik enerji kaynaklarıyla evinizde yerden ısıtma sistemini kullanabilirsiniz. Ek olarak radyatör ısıtma sistemi gibi yıllık bakım gerektirmemektedir ve bu durum, kaliteli malzeme ve doğru montaj sürecinden geçen bir yerden ısıtma sisteminin uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılacağına işaret eder.
Zeminin altında kalan yerden ısıtma sistemi evin mimarisini hiçbir şekilde etkilemez. Diğer ısıtma sistemlerine göre daha güvenilir olan bu ısıtma sisteminde oda içerisinde ısıyı eşit olarak dağıtabilir, böylelikle yerden ısıtmanın konforunu evinizin tüm noktalarında hissedebilirsiniz..
Yerden Isıtma Malzemeleri Nelerdir ?
Yerden ısıtma sisteminin verimli bir şekilde gerçekleşebilmesi için yerden ısıtma malzemelerinin eksiksiz bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu malzemeler tamamen yerden ısıtma yöntemine uygun olarak tasarlanmakta olup zemin fark etmeksizin her zaman en iyi ısınma değerlerini sunmayı hedefler.
Yerden Isıtma Altyapı Malzemeleri:
- Kolektörler
- Pex borular
- Straforlar
- Plastik Lamalar
- Klipsler
- Köşe düzelticiler
- Kesme vanası
- Ana kontrolör
- Yer sensörü
- Test göstergesi
- Şap katkısı
- Isı yalıtım levhası gibi malzemeler bulunur.
Yerden Isıtma Sistemi için Kollektörler Ne İşe Yarar?
Yerden ısıtma sistemlerinde kollektör kutusu, dağıtım kutusu anlamına gelir. Yerden ısıtma kollektörü; ısı kaynağından gelen sıcak suyun, sisteme dağıtılmasını ve ısı kaybına uğrayan su sistemini toplayan malzemedir.
Yerden ısıtma sistemlerinde, kullanıcının tek müdahale ettiği yer, kollektör kutusudur. Binanın büyüklüğü ya da kollektör ağız sayısına göre boyutları değişen kollektör kutusu, 40 cm’lik, 60 cm’lik, 80 cm’lik ya da özel yapım olarak 100 cm’lik genişlikte olabilir.
Yerden Isıtma Sistemlerinde Hangi Borular Kullanılır?
Yerden ısıtma malzemeleri arasında en önemli malzemeler borulardır. Yerden ısıtma sistemlerinde Pex borular kullanılır. Kangal şeklinde üretilen Pex borular, koruyucu kılıf ile döşenir.
Pex boruların koruyucu kılıfı; boruyu darbelerden korur, borunun aşınmasını önler, herhangi bir hasar durumunda, değişimin kolayca yapılabilmesini sağlar.
Pex popular;
- Kimyasallara karşı direnç gösterir.
- Uzun ömürlüdür.
- Düşük sürtünme katsayısına sahiptir.
- Hafif formludur.
- Taşıması ve montajı kolaydır.
- Paslanma ve çürümeye karşı dayanıklıdır.
Pex borular, esnek yapıları sayesinde, kolayca şekil alır ve rahatlıkla istenilen zemine döşenebilir.
Yerden Isıtma Straforu Neden Kullanılır ?
Yerden ısıtma sistemlerinde kullanılan bir başka önemli malzeme straforlardır. Isıtma sistemlerinde kullanılan yerden ısıtma straforu; şap altı izolasyon malzemesi olarak kullanılır ve yerden ısıtma borusunu sabitlemeye yarar.
Genellikle düz straforlar yerine setli straforlar kullanılarak, daha kolay kurulum gerçekleştirilir. Setli straforlar;
- Şap atılacağı zaman, boruların bir yere toplanmasını önler.
- Gözenekli yapısı sayesinde, şaptaki çatlamaları, en aza indirir.
- Daha kısa sürede uygulama gerçekleştirilir.
Uygulama özelliğine göre, çelik hasır döşemesi de kullanılarak, uygulama rahatlıkla gerçekleştirilebilir.
Yerden Isıtma Sisteminde Plastik Lamaların Görevi Nedir ?
Plastik lamalar, yerden ısıtma sistemlerinde, ısı yalıtım panelinin sabitlenmesi işleminde kullanılan malzemelerdendir. Setli strafor döşenerek yapılan yerden ısıtma sistemlerinde, iki strafor arasında kalan boruların sabitlenmesiyle, işlem gerçekleştirilir.
Her bir plastik lama, 35 cm boyutundadır. Boru aralıkları ise 5 cm olacak şekilde üretilir. Birbirine geçmeli olarak üretilen plastik lamalar, uzunlukları birbirine eklenerek artırılabilir.
Yerden Isıtma Sisteminde Klipsler Nasıl Kullanılır ?
Yerden ısıtma sistemlerinin en ufak malzemelerinden biri olan ve U şeklinde üretilen klipsler, boruların döşendikten sonra, yerinden kalkmaması için kullanılır. Belli aralıklarla elle bastırılarak takılan klipsler, modülasyon paneline tutturularak, boruların sabit şekilde kalmasını sağlar.
Yerden Isıtma Termostatı Nasıl Olmalıdır ?
Yerden ısıtma termostatı, dijital göstergeli ve analog göstergeli olmak üzere iki çeşit termostat kullanılabilir. Dijital göstergeli termostatlar, programlı ya da programsız olarak gelir. Isıtma ve soğutma opsiyonuna sahiptir.
Yerden ısıtma ısı pompası kullanılarak da serinletme amaçlı kullanılabilir. Bu özelliğin kullanılabilmesi için, termostatın yerden serinletmeye uygun şekilde seçilmesi gerekir.
Tahta Döşemelerde Yerden Isıtma Kullanılır mı ?
Farklı ahşap döşeme türleri, yerden ısıtma sistemleriyle kullanılır. Ancak tahta döşemeler, farklı termal özelliklere sahiptir. Tahta döşemelerin yoğunluğu ve inceliği, ısıyı daha iyi iletmelerine olanak olur.
Zemini ısıtmak ahşabın nem içeriğini değiştirdiğinden, ahşabın görünümünü değiştirmeden ısıtma yapılabilecek ahşap döşemelerin seçilmesi gerekir. Fırında kurutulan bir ahşap, yerden ısıtma sistemlerinde en iyi şekilde çalışır.
- Mühendislik kerestelerinde; yerden ısıtma için kullanılacak en iyi ahşap döşemedir. Değişen ısıya uyum gösterir.
- Masif parke; boşluk, çukurlaşma ve taçlanma ile neme ve sıcaklık değişimlerine uyum sağlar.
- Yumuşak ahşaplar; yerden ısıtmalı sistemlere uygundur. Isının yeteri şekilde ortaya çıkması için, döşeme tahtalarının kalınlık derecesi önemlidir.
Ahşap döşeme malzemeleri, nemden etkilenen doğal bir malzemedir. Bu yüzden döşeme malzemesi olarak kullanılırken, ahşap döşemenin doğru nem içeriğini ve yerden ısıtma sistemini kurarak, doğru ısıtma döngüsünü sağlamak gerekir.
Mühendislik keresteleri ise; yüzer zemin ya da lata/kirişli sistemlere direkt döşenebilir. 20 milimetre kalınlıktan daha az olan levhalar, uygun yapıyı desteklemek için sabitlenerek kullanılır.
Yerden Isıtma için En İyi Zemin Kaplama Hangisidir?
Yerden ısıtma için kullanılanlar arasında zemin kaplaması, önemli bir yer tutar. Zemin kaplamasının ısı iletkenliği ne kadar iyi ise, ısı aktarımı da o derece yüksek seviyede olur.
Yerden ısıtma sistemlerinde kullanılacak en iyi zemin kaplamaları, çok fazla iletkenliğe sahip olmayan malzemelerle de yapılır. Ancak böyle bir durumda en iyi ısı verimini almanız hayal olur.
- Karo, taş ve cilalanmış şap: Yerden ısıtma sistemi için en iyi döşemedir. Yüksek ısı iletkenliğine sahiptir. Böylece ısı, hızla zemin yüzeyine aktarılır.
- Cilalı betonlar: Isınma süresi hızlıdır. Yüksek iletkenlik sağlar. Elektrikli ve su bazlı yerden ısıtmalara uygundur.
- Mermer: iyi termal iletken olmasına rağmen, diğerlerine göre daha yavaş ısınma özelliği gösterir.
Yenileme yapıyor ya da yeni bir inşaat için zemin kaplaması seçiyorsanız, yerden ısıtma sistemleri için, kullanabileceğiniz zemin kaplamalarının özelliklerini bilmek, iyi verim almak için gereklidir.
Bunun yanında yerden ısıtmalarda fayans döşerken; kaliteli esnek fayans yapıştırıcısı kullanılmalı, beton zeminlerde ise daima yalıtım kullanılmalıdır. Isıtmax ile yaptıracağınız yerden ısıtma sistemlerinde, en kaliteli malzemeler kullanılırken, konusunda uzman ve deneyimli ekiplerle, sistem monte edilmektedir.