Yerden Isıtma Nasıl Yapılır? Aşama Aşama Anlatım

Yerden Isıtma Nasıl Yapılır? Aşama Aşama Anlatım

13 Ağustos 2020 tarafından in Genel

Yerden ısıtma sistemleri yapılışı, genellikle inşaat halindeki binalarda kaba inşaatın bitmesiyle gerçekleştirilen bir işlemdir. Bunun yanı sıra bazı apartman dairelerinde ve müstakil evlerde de yerleşim yapıldıktan sonra da restorasyon ve yenileme çalışmalarına başlanarak yerden ısıtma sistemleri kurulumu gerçekleştirilebilmektedir. Yerden ısıtma nasıl yapılır merak ediyorsanız, bu içerik tam da size göre.

Bilindiği üzere yerden ısıtma sistemleri, iç mekanda oluşan ısı kayıplarını engelleyerek zeminin altından su boruları veya elektrik rezistans kabloları ile ısıtma işlemi yapan bir sistemdir. Türkiye’de yerden ısıtma sistemleri ilk olarak 1980 yılından itibaren binalarda kullanılmaya başlanmıştır. İş yerlerinden AVM’lere, apartmanlardan müstakil evlere kadar pek çok farklı amaç için kullanılan yapıların yerden ısıtma sistemleri ile ısıtıldığı bilinmektedir. Yerden ısıtma sisteminin yapılışına geçmeden önce sistemin nasıl işlediği hakkında kısa bilgiler paylaşmak isabetli olacaktır. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek yerden ısıtma nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.

Yerden Isıtma Nasıl Yapılır

Su borulu zeminden ısıtma sistemleri, zemin betonu içindeki boruların ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtma prensibine uygun olarak çalışmaktadır. Bu sistemde ısı bütün bir döşeme sahasından eşit olarak yayıldığı için iç mekan içinde ısının homojen bir şekilde dağılım yapmasını sağlamaktadır. Böylelikle insan yapısına en uygun olmasının yanı sıra enerji tüketimi konusunda da en ekonomik ısınma şekli elde edilmiş olmaktadır.

Radyatörlü ısınma sistemlerinde ideal oda sıcaklığına ulaşabilmek için kazan suyu sıcaklığının 70 ila 90 santigrat derecede olması zorunludur. Yerden su borulu ısıtma sistemlerinde suyun sıcaklığı maksimum 50 santigrat dereceye kadar çıkmaktadır. Bu sayede hem enerji tasarrufu hem de ekonomi yapılması mümkün olabilmektedir.

Elektrikli Yerden Isıtma Sistemleri

Geleneksel ısınma tekniklerine göre çok avantajlı olan elektrikli yerden ısıtma sistemlerinde de tekniğin adından anlaşılacağı gibi elektrik enerjisi kullanılarak ideal iç mekan ısısı elde edilebilmektedir. Isının rezistans adı verilen elektrik kabloları ile zeminden daha geniş kapsamlı yayılmasını ve yükselmesini sağlayan bu sistem aynı zamanda insan sağlığı için de en ideal ısıtma tekniği uyguladığı için tercih edilmektedir. Çünkü ısıtıcının su dolu borulara sahip olmaması sebebiyle evin içindeki nem oranı da iyi ayarlandığı için nefes problemleri ve baş ağırları oluşmasını engeller. Elektrikli yerden ısıtma sistemi sadece konutlarda değil aynı zamanda seralarda, hamamlarda, kapalı balkonlarda, kış bahçelerinde, otellerde, hayvan barınaklarında, camiler ve spor alanları gibi toplu alanlarda da başarıyla kullanılabilmektedir.

Yerden Isıtma Nasıl Yapılır? Yapım Süreleri Ne Kadardır?  

Boru sulu yerden ısıtma sistemlerinin yapılış süresi, modülasyon paneli ve esnek borulu sistem tercih edilmesi durumunda 3 kişilik bir usta ekibi ile 1 gün içinde tamamlanabilmektedir. Yerden ısıtma sistemleri yapılışı sırasında montaj süresini doğrudan etkileyen bazı unsurlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Sistemde kullanılacak borunun esnekliği,
  • Zemin döşeme işlemi anındaki ortam sıcaklığı
  • Modülasyon paneli yerine XPS düz izolasyon tercih edilmesi

gibi durumlar montaj süresini 2 katına çıkartan önemli detaylardır. Termostat ve otomasyon sistemi de montaj süresinin uzamasında etkilidir. Öte yandan elektrikli kablolu zeminden ısıtma sistemi montajı da 3 kişilik deneyimli usta ekibi ile 2 gün içinde tamamlanabilmektedir. Bu sistemin sorunsuz bir şekilde uygulanması için termostatların elektrik beslemesinin hazır olması ve özel uygulama gerektirmemesi önemlidir.

Sulu Borulu Yerden Isıtma Sistemi Yapılışı

Sulu borulu yerden ısıtma sistemleri yapılırken, en ideal uygulama zamanı kaba inşaat dönemidir. Borulu yerden ısıtmanın başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için uygulama alanının kaba inşaat halinde veya restorasyon döneminde tadilat halinde olması gerekmektedir. Binanın taban döşemesi tamamlanmışsa bu durumda boru yerden ısıtma sistemi yapılamamaktadır. Boru yerden ısıtma sistemleri 40 ila 45 santigrat sıcak su ile çalışma prensibine sahiptir. Bu suyun ısıtılmasında doğalgaz, kömürlü kazan, motorinli kazanlar, ısı pompası, güneş enerjisi destekli ısıtıcılar, elektrikli kombi gibi her türlü ısıtıcı kullanılabilir.

Borulu ısıtma sistemi uygulamasına geçildiğinde öncelikle yapılması gereken ilk adım, iyi bir ısı yalıtımı sağlamaktır. Günümüzde ısı yatılımı sayesinde boruların belirli modüllerde döşenmesi sağlanırken aynı zamanda modülasyon panellerinin de montaj işlemlerinin kısa sürede sonuçlanmasında etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. Kaba inşaat halindeyken gerekli özel üretim strafor ve benzeri materyaller kullanılarak ısı yalıtımı yapıldıktan sonra modülasyon panellerinin aralıklarına döşenen borular her katta binanın merkezinde bulunan dağıtıcı ve toplayıcılara bağlanır. Dağıtıcı ve toplayıcı kolektörlerden ana ısıtıcıya bağlantıların yapılmasının ardından montaj işlemleri tamamlanır.

Sulu Borulu Yerden Isıtma Sistemi Testleri

Eğer ana kolon hatları tamamlanmış, kollektör ve kutuları monte edilmiş bir yapıda sulu borulu yerden ısıtma sistemi yapılıyorsa, 2 usta ile 1 günde 100 metrekarelik alanın döşemesi tamamlanabilir. Montaj işlemlerinin tamamlanmasının ardından yerden ısıtma sisteminin aktif olup olmadığının testi yapılması gerekir. Her ne kadar yerden ısıtma sistemi montajı sırasında kullanılan borular fabrikasyon olarak üretimden sonra hemen teste tabi tutulmuş olsalar da döşeme anında ve döşemenin bitmesinin ardından firmamız tarafından da ayrıca test edilirler.

Firmamızın teknisyenleri montaj işleminin başarıyla tamamlanmasının ardından uygulamada kullanılan boruları ısıtıcılar ile ısıtıp ve sıcak olarak döşeme işlemini gerçekleştirir. Bu sayede montaj sırasında istenmeyen kılcal çatlamaların da önüne geçilmiş olur. Döşeme işleminin tamamlanmasının ardından da sistemin sağlıklı çalıştığını kontrol etmek için basınç testi yapılır ve test gözlem göstergesinin onaylanmasının ardından işin teslimi gerçekleşir.

Sulu borulu yerden ısıtma sisteminde kullanılan su borularının kazara delinmesi durumunda tamirat işlemleri de son derecede basittir. Deliğin meydana geldiği borunun olduğu bölüm 40 cm civarında açılır ve sadece bu bölümde tamir parçası kullanılarak gerekirse borunun değişimi yapılır ve yine aynı döşeme malzemesi ile kapatılarak sorun giderilmiş olur. Bir dairede bulunan yerden ısıtma borularında toplam 200 litreye yakın su dolaşımı yapılmaktadır. Sistemde kazara bir sorun meydana gelip boruların delinmesi durumunda 50 litre civarında su boşalacağı için evin zeminin su basma gibi bir durum söz konusu değildir.

Elektrikli Kablolu Yerden Isıtma Sistemi Yapılışı

Rezistans özelliği bulunan kablolar ile yapılan elektrikli yerden ısıtma sistemi de özellikle son yıllarda konutlarda en çok kullanılan ekonomik ve pratik ısınma sistemlerinin başında gelmektedir. Her kablonun belirli bir direnç ve ısıl güçleri bulunmaktadır. Apartman dairelerinde veya ofislerin ısıtılmasında kullanılan kablolar genellikle 16 – 17 – 18 Watt/metredir. Su borulu yerden ısıtma sisteminde olduğu gibi elektrikli yerden ısıtma sistemleri de kaba inşaat veya tadilat döneminde uygulanmaktadır.

Özellikle doğal gazın olmadığı her yerde çok ekonomik bir ısıtma imkanı tanıyan bu sistemde kayıp enerji söz konusu değildir. Isıtıcı kablolar muhtelif boy ve güçte fabrikasyon olarak hazırlanmıştır. Makine dairesi gerektirmeyen bu ısıtma yönteminin uygulanmasında da zemine rezistans adı verilen ısıl değeri yüksek kablolar belirli modüle göre yerleştirilir. Tüm sistemin montajının tamamlanmasının ardından sistem termostata bağlanır ve üzerine döşeme uygulaması yapılır. Elektrikli yerden ısıtma montajı ardından termostattan ısıtma sistemi açıldığında her yerde aynı anda ısıtma başlar.

Yerden ısıtma sistemi nasıl yapılır artık bildiğinize göre, gelecekteki ısıtma sisteminize şimdiden karar verebilirsiniz.

Dili Değiştir
    Sepet
    Sohbeti Başlat
    ISITMAX A.Ş
    Merhaba, ben Volkan Şimşirkaya. Ürünlerimiz, fiyatlar, teknik destek ve diğer konularda hızlıca yardımcı olabilirim. Lütfen sohbet başlatınız