Yerden Isıtma Problemleri

Yerden Isıtma Problemleri

28 Temmuz 2020 tarafından in Genel

Yaşam alanınıza ısıtma sistemlerini döşetirken kararsızlık çekmiş olabilirsiniz. Aklınızdan geçen “Petek mi yoksa yerden ısıtma sistemleri mi daha iyi olur” şeklindeki sorulara yanıt bulduktan sonra yerden ısıtma sistemine karar kılabilirsiniz. Her iki ısıtma sisteminin de kendisine göre avantajı veya dezavantajı bulunuyor. Yerden ısıtma problemleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra kararınızı çabucak verebilirsiniz. Yaşam alanınızda kullanma karar verdiğiniz yerden ısıtma sisteminin işleyişi aslında oldukça basit. Bu sistem, alandaki ısı kayıplarını, zemin betonu içine döşenen borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtır. Böylece, ortamı ısıtır. Türkiye’de son 30 yıldır uygulanan yerden ısıtma sistemi hem işyerlerinde hem de konutlarda kullanılıyor. Yerden ısıtma sistemlerinde gerekli ısınma 40 ila 50 °C’lık ılık su ile sağlanıyor. Aklınıza gelebilecek her türden katı veya sıvı yanar madde, güneş ışınlarının emilmesi, ısı pompası, güneş enerjisi bütünleşmiş sistemi gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayabiliyor. Kısaca, tanımını yaptığımız yerden ısıtma sisteminin avantajlarını ve dezavantajlarını bunun yanı sıra yerden ısıtma sisteminde oluşabilecek sorunları bu yazımızda bulabilirsiniz. İşte, yerden ısıtma sisteminin avantajları, dezavantajları ve bu sistemde oluşabilecek sorunlar …   

Yerden Isıtma Sistemi Ekonomik Mi?  

Yerden ısıtma sisteminde ısı yaşam alanınıza zeminden yayılıyor. Böylece, evinizin içinde homojen bir ısı dağılımı sağlanıyor. Sistem, yaşam alanlarında homojen bir ısı dağılımı sağladığı için insan yapısına en uygun ısınma sistemi olarak kabul ediliyor. Bunun yanı sıra yerden ısıtma sistemi en ekonomik ısınmayı da sağlıyor.  Şöyle ki;  petekli ısınma sistemlerinde uygun oda sıcaklığına ulaşabilmek için kazan suyu sıcaklığının 70 ila 90 °C’ye erişmesi gerekiyor. Yerden ısıtma sisteminde ise kazan suyu sıcaklığı en fazla 50 °C olur. Yaşam alanınızı petek ile ısıtmak istediğinizde petek panellerinin sıcaklığı 55-60 °C’ye kadar ulaşması gerekiyor ancak yerden ısıtma sistemi kullandığınızda konforlu bir ısınma için zemin sıcaklığının ulaşması gereken sıcaklık 28 °C derecedir. Radyatörlü yani petekli ısıtma sisteminde odanızın tavan ve ısıtıcıya yakın kısımlarda oluşması engellenemeyen yararsız sıcak hava kısımları yerden ısıtma sisteminde tamamen ortadan kaldırılır. Böylece yerden ısıtma sistemi sayesinde %30’a kadar enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. 

Konu ilgili detaylı bilgi almak için: Yerden ısıtma Fiyatları

Yerden Isıtma Sistemi Avantajlı Mı?

Yerden ısıtma sistemi ekonomik olduğu kadar pek çok avantaja da sahip bir sistem. Yaşam alanınız yerden ısıtma sistemiyle ısınıyorsa odanızın içindeki sıcaklık  hem yatay hem de dikey eksende homojen bir şekilde dağılır. Odanızın her tarafı eşit ısındığı için konforlu bir ortam elde edersiniz. Yaşam alanınızda radyatör ısıtma sistemi olduğunu düşünürsek peteklere yakın yerler sıcak, uzak yerler ise daha serin olacaktır. Radyatör ısıtma sistemlerinde kazan suyu sıcaklığı 70 ila 90 °C’ye ulaşması gerekir. Ancak yaşam alanınızı yerden ısıtma sistemiyle ısıttığınızda kazan suyu sıcaklığı en fazla 50 °C olur. Aradaki bu sıcaklık farkı enerji tüketiminde tasarruf yapmanızı sağlar. Bunun yanı sıra yerden ısıtma sistemi zeminin altında kaldığı için yaşam alanınızı dilediğinizce dekore edebilirsiniz. Yerden ısıtma sistemi döşemenin altında olduğu için yaşam alanınızda herhangi bir alan veya hacim kaybına neden olmaz. Böylece, gözünüze hoş gelmeyen petekleri gizlemek için zaman ve para harcamanıza gerek kalmaz. Özellikle kaza riskine ve sakatlanmaya neden olan peteklerin olmaması küçük çocuklu aileler için önemli bir avantajdır. 

Yerden Isıtma Problemleri ve Dezavantajları

Yerden ısıtma sistemi avantajlı bir sistem olsa da dezavantajları da bulunuyor. Isıtma  mekanizmasının tepki zamanı yerden ısıtma sisteminin en büyük dezavantajıdır. Yerden ısıtma sisteminde ısıtma bir anda gerçekleşmez.  Mesela, ahşap döşeme bulunan odalarınızın ısınması yaklaşık yarım saat sürerken beton zemini olan odalarınızın ısınması birkaç saati alır. Dolayısıyla, yaşam alanınızın daha çabuk ısınması için önceden plan yapmanız iyi olur. Plan yapmadığınızda soğuk kış günlerinde evinizin yeterince ısınması için uzun bir süre beklemeniz gerekebilir. Evinizde kullandığınız yerden ısıtma sisteminin mobilyalarınıza ve zemine monte ettiğiniz eşyaları olumsuz etkileyebilir. Örnek vermek gerekirse, zeminden gelen ısı nedeniyle mobilyaların taban kısımları ve iç parçaları olumsuz yönde etkilenebilir. Ancak mobilyalarınızın altına tampon bölge yerleştirmek bu zararın oluşmasını önler. Evinize yerden ısıtma sistemi döşettiğinizde; halı, kilim ve paspas gibi zemin dekorlarını daha az kullanmanız gerekebilir. Böyle dekorasyon unsurları tıpkı petek üzerine yerleştirilmiş  bir kilim gibi yerden ısıtma sisteminin verimini düşürebilir. 

Yerden Isıtma Sisteminde Oluşabilecek Sorunlar Neler?

İster radyatör ısıtma sisteminde olsun ister yerden ısıtma sisteminde olsun kimi zamanlar sorunlar oluşuyor. Yaşam alanınızda ısıtma sistemi olarak yerden ısıtma sistemini tercih ettiyseniz karşılaşabileceğiniz sorunlar ısıtma tesisatında bulunan kaçak ve sistemin alanı ısıtmamasıdır.  Evinizde bulunan ısıtma tesisatındaki kaçak konusunda mutlaka konusunda yetkin olan bir servise müracaat etmelisiniz. 

Isıtma  sistemi  konusunda herhangi bir yetkinliğiniz bulunmuyorsa ısıtma sistemine daha fazla hasar verebilirsiniz.  Yerden ısıtma sistemi petek kullanılarak döşenen ısıtma sistemlerine göre daha sağlıklı ve avantajlı bir sistemdir. Bunun nedenini şöyle açıklayabiliriz: Yerden ısıtma sisteminde borularda ek bağlantı noktaları bulunmaz. Dolayısıyla, herhangi bir yerden kolay kolay kaçak oluşmaz. Eğer, yerden ısıtma tesisatınızda kaçak varsa anlamak oldukça basittir. Yerden ısıtma tesisatınızda kaçak olduğunu kombinizdeki su basıncında gün aşırı eksilme olduğunu fark ettiyseniz   ısıtma  tesisatınızda kaçak olduğunu düşünebilirsiniz. Bu sorunu zemini kırdırmadan çözmek istiyorsanız konusunda uzman olan Isıtmax’a başvurabilirsiniz. Mesela, son yıllarda yerden ısıtma sisteminde böyle kaçaklar için çeşitli kimyasal çözeltiler kullanılıyor. Isıtmax da  bu tür kaçakları onarmak için ısıtma sisteminiz uygunsa kimyasal çözeltiler uygulayarak tesisattaki kaçağı onarabilir. Isıtmax, ısıtma sisteminize zarar vermemek için kimyasal çözelti kullanmadan önce çeşitli işlemler uyguluyor. Ardından kimyasal çözeltiyi kaçağın olduğu yere uygulayarak kaçağı durduruyor.  Yerden ısıtma sisteminize bu uygulama ile kaçak durdurma işlemini uygulaması için Isıtmax’a başvurabilirsiniz. 

Yerden Isıtma Problemleri Sebebiyle Eviniz Isınmıyorsa? 

Yaşam alanınızda ısıtma sistemi olarak yerden ısıtma sistemi kullanıyorsanız karşılaşabileceğiniz sorunlardan birisi de sistemin evinizi yeterince ısıtmamasıdır.  Evinizin yeterince ısınmamasının nedenlerinden ilk akla gelebilecek olanı ısıtma sisteminizde oluşan çamur birikintisidir. Yerden ısıtma sisteminizde oluşan çamuru elbette siz temizleyemezsiniz. Tesisat konusunda uzmanlaşmış olan Isıtmax ısıtma sisteminizdeki çamuru basit bir şekilde temizleyebilir. Isıtmax’ın konusunda uzman teknikerleri bunun için yüksek basınçlı su ve havayı çalıştırarak çalışan makine ile sistemde yıkama yapar. Isıtmax’ın ısıtma sisteminizde yapacağı yıkamanın nedenini şöyle açıklayabiliriz: Isıtma sistemi için döşenen ısıtma boruları bütün zemini dolaştığı için hat çok uzundur. Böylesine uzun bir hatta ısıtma tesisatını yıkamak için yüksek basınç gerekir. Normal bir su basıncı uzun boru hattında basınç sağlayamaz. Dolayısıyla, çamuru temizlemek için su ile birlikte aralıklarla hava verilir. Boru hattına hava ani darbelerle gireceği için borularda oluşan çamuru temizler ve suyun önüne katar. Boru hattına verilen hava basıncı girdiği noktadan çıktığı noktaya kadar etkili olur. Sonuçta, borudan kolayca akıp gelen çamur gidere dökülür. Tekrar tıkanma yapmaz. Isıtmax evinizin tekrar sıcacık olmasını sağlar. 

Isıtma Tesisatınız Hava Yapmış Olabilir Mi? 

Yaşam alanınızdaki yerden ısıtma sistemi evinizi yeterince ısıtmıyorsa akla gelebilecek ihtimallerden biri de tesisatın hava yapma olasılığıdır. Pek çoğumuz evimiz yeterince ısınmıyorsa peteklerden hava almaya çalışırız. Peki, yerden ısıtma sisteminde bu nasıl olacak? Öncelikle, kalorifer ısınma prensibini anlatmamız gerekiyor. Kalorifer ısınma  sistemi hıza dayanır. Isıtma tesisatınız sıcak suyun ısıtılıp tesisatta dolaşmasıyla ısınmayı sağlar. Isınan su ister petek aracılığıyla ister zemine yayılarak ısıtma sağlar. Kısacası, sıcak suyun devamlı devir daim yapması gerekir. Yerden ısıtma sistemlerinde odalara boruların dağılması için kollektörler bulunur. Tüm hatlara sıcak su kollektörlerden dağıtılır. Yerden ısıtma sistemlerin de nadir olarak kollektörlerde hava oluşur. Eğer, kollektörlerde hava varsa kollektörlerin üst tarafında üst tarafında tıpkı peteklerde olduğu gibi hava alma purjörleri bulunur. Buradaki purjörü gevşettiğinizde hava varsa çıkar. Eğer, bu şekilde burjörlerden hava almayı bilmiyorsanız Isıtmax’a başvurabilirsiniz. Teknikerlerimiz tesisatınızın havasını alarak evinizin tekrar ısınmasını sağlar. Yerden ısıtma problemleri can sıkıcı olsa da doğru müdahale ile tüm yerden ısıtma problemleri temelden çözülebilir.

Bir önceki içeriğimize https://www.isitmax.com/oda-termostati-nedir-yerden-isitma-icin-gerekli-mi/ linkinden ulaşabilirsiniz.

 

Dili Değiştir
    Sepet
    Sohbeti Başlat
    ISITMAX A.Ş
    Merhaba, ben Volkan Şimşirkaya. Ürünlerimiz, fiyatlar, teknik destek ve diğer konularda hızlıca yardımcı olabilirim. Lütfen sohbet başlatınız