Yerden Isıtma Sistemlerinin Montajı Nasıl Yapılır?
Son yıllarda kullanımı günden güne artan ve pek çok kişinin ilgisini çeken ısıtma yöntemlerinden birisi de yerden ısıtma sistemleri olmaktadır. Diğer ısıtma yöntemlerine göre oldukça karlı olması ve çok daha iyi performans göstermesi insanların yerden ısıtma sistemlerine yönelmesini sağlamaktadır. Söz konusu yerden ısıtma olunca pek çok kişinin aklına nasıl yapılacağı gelmektedir. Biz de sizin için bu içerikte kafanıza takılan her türlü soruyu cevaplamak için merak edilenleri araştırdık.
Yerden Isıtma Sistemleri Hangi Yapılara Uygulanır?
İlk olarak yerden ısıtma sistemlerinin ne türlü yapılara uygulandığını ve uygulama yaptırmak istediğiniz alana uyumlu olup olmadığını cevaplayarak başlayalım. Yerden ısıtma sistemleri neredeyse her türlü yapıya uygulamak için elverişli olan ve kurulduğu zaman oldukça verimli hale gelen ısınma yöntemleri arasında yer alır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken çok ince bir nokta bulunmaktadır. Öyle ki yerden ısıtma sistemleri 3 farklı başlık altında toparlanmaktadır. Bunlardan ilki kablolu olarak bilinen ısıtma işlemini elektrik ile yapan yöntem olmaktadır. Diğer bir yerden ısıtma şekli ise karton folyolu olan yöntem olarak karşımıza çıkar. Son yöntem ise herkesin bildiği su boruları ile yerden ısıtma olmaktadır. Küçük yapılar için genellikle karbon folyoda ve elektrik ile ısıtma yöntemleri tercih edilir. Nitekim bu yöntemlerin kurulumları metrekare bazında düşük olan yerleşkeler için daha karlı olmaktadır. Su boruları ile ısıtma yöntemi ise orta ve büyük ölçekli yerleşkeler için tercih edilir.
Hangi Yerden Isıtma Sistemleri Yöntemi Seçilmeli?
Evinizde veya işyerinizde kurulumunu yaptırmak istediğiniz yerden ısıtma yöntemini tercih etmeden önce uzman bir ekipten yardım almanızda büyük fayda vardır. Nitekim sahip olduğunuz yerleşkeye en iyi şekilde uyum sağlayacak yerden ısıtma yöntemini sizler için bu uzman ekip detaylı bir şekilde analiz edecektir. Diğer yandan uzman ekibi çağırmadan da Hangi yerden ısıtma yöntemini seçebileceğinize yönelik bazı yöntemler bulunmaktadır. Eğer çok dar ve metrekare bazında küçük olan bir yerleşkeye yerden ısıtma sistemi uygulamak istiyorsanız karbon folyo ve elektrikli ısıtma yöntemleri sizin için ideal olacaktır. Daha büyük ve metrekare bazında geniş olan yerleşkelerinde bu yöntemi tercih etmek istiyorsanız da su boruları ile ısıtma sizin için ideal olacaktır.
Uygulama Yapılacak Alanın Keşfi
Hangi sistemi tercih ettiğinizde karar verdikten sonra ise uygulama yapılacak alanın keşfi gelmektedir. Nitekim uygulama yapılacak zeminde kullanılan malzeme hangi sistemi kurulacağında belirleyici bir unsur olacaktır. Eğer yalıtımı iyi yapılmamış ve henüz inşaat halindeyken herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılmamış olan yerleşkelerde yerden ısıtma sistemleri tercih edilecekse sistemden en iyi şekilde performans alabilmek için çeşitli yalıtımların yapılması tavsiye edilir. Diğer yandan zeminde bulunan beton, karo, şap ve parke gibi malzemeler sistemin kurulumu için dikkat edilen diğer noktalar arasında yer almaktadır.
Uygulamayı Hangi Amaçla Kullanmaya Karar Vermek
Yerden ısıtma sistemleri kurulurken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta uygulamayı konfor amaçlı mı yoksa temel ısınma yöntemi olarak mı kullanılacağına karar vermek olur. Eğer konfor amaçlı kullanmak ve sadece belirli bir bölgeyi ısıtmak istiyorsanız bunun için yüksek enerji üreten yöntemlere başvurmanız gerekmez. Diğer yandan eğer sistem temel ısınma kaynağı olarak tercih edilecekse o zaman beton altında uygulama yapılması gereklidir. Nitekim parke altından kurulan yerden ısıtma yöntemleri belirli bir süre sonra parkeye zarar vereceği için çok yüksek sıcaklıklara ulaşamaz. Bu yüzden sadece düşük sıcaklıklarda tutulup belirli bir bölgede konfor sağlamak amacıyla kullanılır. Beton altında tercih edilen yöntemler ise temel ısınma kaynağı olup uzun vadede daha karlı olmaktadır.
Montaj İşlemi İçin İzlenecek Yollar Nelerdir?
Yerden ısıtma sistemlerinin montajı üç farklı şekilde gerçekleşmektedir. Bunlardan ilki yetkili servisin kuracağı montajlar, ikincisi elektrikçinin yapacağı montaj, diğeri ise kişilerin kendi kuracağı montajlar olmaktadır.
Kurulumu Siz Yapacaksanız
Eğer yerden ısıtma sisteminizi kendiniz kurmak istiyorsanız dikkat etmesi gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Bunlardan ilki satın alacağınız sistem olur. Karbon ısıtmalı sistem satın alacaksınız bunu parke altına kolay bir şekilde kurabilirsiniz. Isıtmax bu konuda size yardımcı olmak da birlikte alacağını sistemlerde kullanım kılavuzunu da beraberinde vermektedir. Bu sayede izlemeniz gereken bütün adımları kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Parke altı karbon ısıtma sistemleri tek veya birden çok odaya kolaylıkla uygulayabileceğiniz yöntemler olmaktadır.
Kurulumu Elektrikçi Yapacaksa
Eğer alacağınız sistemi siz değil de uzman bir elektrikçiye yaptırmak istiyorsanız o zaman izlemeniz gereken adımlar şunlar olur. Sistemi satın aldıktan sonra Isıtmax’ın sizlere vereceği kullanım kılavuzunu elektrikçinize verin. Daha sonra termostat ve karbon ısıtma sisteminin bağlantısını dilediğiniz odaya yerleştirmesini isteyin.
Kurulumu Uygulama Firması Yapacaksa
En kolay ve en zahmetsiz kolay yöntemi ise kurulumu yerden ısıtma sisteminin tedarikini yaptığınız firma olmaktadır. Bu firmalar alanlarında uzman ve gerekli teknik bilgiye sahip ekibi bünyelerinde barındırdıkları için sizin yerinize bütün işlemi gerçekleştirirler. Diğer yandan uygulamanın sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için gerekli olan bütün teknik beceriye sahip olurlar. Böylelikle yerden ısıtma sistemlerinin montajı hızlı bir şekilde gerçekleştirilip size anahtar teslim hizmet verirler. Aynı zamanda yerden ısıtma sistemleri satışı yapan firmalar montaj hizmeti aldığınız takdirde sizlere belirli bir indirim uygulayabilir. Isıtmax da sektöründe öncü ve gerekli olan tüm teknik ekibi bünyesinde barındırdığından sizler için yerden ısıtma sistemlerinin montajında hızlı bir şekilde, uygun fiyatlar ile gerçekleştirebilmektedir.
Yerden Isıtma Sistemleri Avantajları
Beraberinde pek çok kullanım avantajını getiren yerden ısıtma sistemleri klasik petek yöntemine göre neredeyse her açıdan daha karlı olmaktadır. Yerden ısıtma sistemlerinin avantajlarından bazıları ise aşağıdaki gibidir.
1-Metrekareye bağlı olmak üzere genellikle %15 ila %30 oranında daha ekonomik olmaktadır. Bunun nedeni ise ürettiği enerjinin neredeyse tamamını kayıtsız bir şekilde sizlere sunması olur. Bilindiği üzere klasik petekler cam kenarında veya mobilyaların arkasında kaldığı için enerji iletimi konusunda kayıtlar yaşayabilmektedir. Yerden ısıtma sistemlerinde ise böyle bir sorun gözlenmez.
2-Sağladığı bir diğer avantaj ise evin bütün zeminleri petek sistemlerine oranla daha sıcak olması olur. Sizin de bildiğiniz gibi petekler zeminleri ısıtmak için yeterli değildir. Yerden ısıtma sistemlerinde ise bu türlü sorunlar ile karşılaşmazsınız. Aynı zamanda kış günlerinde terlik giyme sorunu ortadan kalkar.
3-Üflemeli ısınma yöntemlerine göre neredeyse hiç toz üretmez. Bu nedenle astım sorunu yaşayan kişiler için birebir olmaktadır. Aynı zamanda çocuklu aileler için de sağlık açısından tehlike oluşturan toz soluma sorununu ortadan kaldırır.
4-Evin içerisinde hiçbir yer kaplamadığı için sizlere alandan kazandırır. Bu sayede mobilyalarınızı daha özgür bir şekilde yerleştirebilir ve onların oluşturduğu alan kaybından kurtulabilirsiniz.
5-Petek yani radyatör kullanan dairelerde bunların bakımı yılda bir yapılması gerekirken yerden ısıtma sistemlerinin bakımları çeşitli sistemlerde neredeyse hiç olmaz.
6-Doğalgaz ve diğer fosil yakıtlar ile yapılan ısınma yöntemlerine göre daha güvenlidir.
7-Son olarak ise petek gibi is yapmadığı için temizlik yükü büyük bir oranda azalır.
Bir önceki yazımıza https://www.isitmax.com/yerden-isitma-sistemi-ve-radyatorlu-yakit-gideri-arasindaki-farklar/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.