Yerden Isıtma Temizliği Nasıl Olmalı?
Evlerimizdeki tüm ısıtma sistemleri gibi yerden ısıtma sisteminde de zamanla kirlenir ve bakıma ihtiyaç duyar. Ancak yerden ısıtma temizliği diğer sistemlere göre biraz daha titiz çalışma gerektirir. Normalde evlerimizde kullandığımız ısıtma sistemlerinin boruları ev yüzeyinden geçer, radyatörler de temizlenmesi kolay yerlerde olur. Ancak yerden ısıtma temizliğinde borular döşemenin altına monte edildiğinden dolayı, temizliği konusunda biraz daha titiz ve dikkatli çalışmak gerekir. Tavsiye edilen yerden ısıtma temizliğinde profesyonel yardım alınması tavsiye edilir.
Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Kirlenir?
Yerden ısıtma sisteminde bulunan su boruları bir zaman sonra ister istemez kireçlenir. Ayrıca çamurlaşma ve içeride biriken tortu da sisteme zarar verir ve kullandığınızda aldığınız verim düşer. Yerden ısıtma temizliği düzenli yapılmadığında zamanla kötü bir koku oluşabilir. Düzenli olarak yapıldığında kötü oluşumları engeller, kombinize giden su borularının ve tesisatının parçalarının da tıkanmasını, tortulanmasını ve bozulmasını engeller. Bunları engellemek için yerden ısıtma temizliği sırasında boruların içine bazı kimyasal maddeler kullanılmaktadır.
Yerden Isıtma Sistemi Temizliğinin Yapılması
Petek temizliği ile yerden ısıtma temizliği tamamen ayrı konulardır. Yerden ısıtmada sistem içine su ve hava verilir ama petek temizliği işlemi bu şekilde yapılmaz. Yerden ısıtma da tesisat diğer sistemlere göre çok daha kolay ve sık kirlenir. Gerekli müdahaleler yapılmazsa de tıkanmalar oluşur. Kullanımda sıkıntı yaşanmaya başlar. Zamanla boruların içinde biriken tortu çamurlaşır ve bu da tıkanmalara sebep olur. Bu nedenle sık sık yapılması gereken bir işlemdir. Ayrıca evde kendi kendinize yapmanız durumunda da tesisata zarar verme ihtimaliniz olduğundan dolayı profesyonel yardım alarak temizlik yaptırmanız daha uygun olacaktır.
Yerden Isıtma Sistemi Temizliği Ne Sıklıkta Yapılmalı?
Eğer tesisat eve yeni kurulduysa en geç 2 yıl içinde yerden ısıtma temizliği yapılmalıdır. Kombiden gelen sıcak su, bir süre sonra sistemin farklı noktalarında tıkanmalara sebep olacağından, çeşitli noktalarda ısı kaybı yaşanabilir. Evde bazı bölümlerin ısısının istenen seviyede bazı bölümlerin ısısının ise daha düşük seviyede olması görülür. Bu durum, ısının eve homojen şekilde dağılımını engelleyeceğinden dolayı, ev ısınmaz ya da istenilen düzeyde ısınmaz. Isı kaybı ve ısının eşit şekilde dağılmaması da faturaya yansır. Normalden daha yüksek fatura gelebilir.
Yerden Isıtma Sistemi Temizliğinde Hangi Parçalar Temizlenir?
Yerden ısıtma temizliği işleminin düzenli şekilde yapılması her şeyden önce sistemin daha uzun ömürlü olmasını ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Bu nedenle düzenli aralıklarla yapılması oldukça önemlidir. Uzman ekiplerce yapılması gereken temizlik birkaç aşamadan oluşur. Sistemin içinde kombi ve hatların dağılımını yapan kolektörler bulunmaktadır. Ve sistem elemanları içinde kireçten çabuk etkilenen parçalar bu kolektörlerdir. Bu kısımda kireçlenme oluşması durumunda, sistem tıkanır, hatlara giden su kesilir ve sürekli suyun dolaşımı engellenir. Ayrıca kolektörlerden çıkan vanaların ağzında da kireçlenme olursa, durum daha kötü boyutlara ulaşır. Bu nedenle yerden ısıtma temizliği işleminin yapılması ve doğru şekilde yapılması önemlidir. Bu işlemde sistemde bulunan her parça ayrı ayrı temizlenir.
Yerden Isıtma Sistemi Temizliğinin Aşamaları Nelerdir?
Öncelikle kombi ve yerden ısıtma sistemi arasındaki bağlantı vanası kapatılır. Sonrasında ise yerden ısıtma sistemi olan tüm odaların vanalar kapatılır. Yerden ısıtma sistemi içinde bulunan boruların kireçlenme derecesi kontrol edilir. Ardından cihazdan çıkan suyun gidiş ve dönüş hortumları kolektör denen kısımlara bağlanır. Borulardan çıkacak olan pis suyun çıkması için temiz su dolu hortumlar takılır. Tek bir odanın vanası açılarak içeride bulunan kirecin ve tortular sistemden uzaklaştırılır. Sistem içinde biriken tamamen bitene kadar bu işleme devam edilir. Başka bir odaya geçildiğinde yerden ısıtma temizliği için aynı işlem diğer oda içinde uygulanır.
Yerden Isıtma Sistemi Temizliğinde Kimyasallar Nasıl Kullanılır?
Yerden ısıtma sistemi temizliğinde en önemli aşama içeride bulunan pis su, tortu ve kireç gibi artıkların temizlenmesidir. Bu işlem bittikten sonra cihaz yeniden kombiye bağlanarak suyun sıcaklığı 30 dereceye getirilir. Su istenilen sıcaklığa ulaştığında kombi ve vanaları yeniden kapatılarak temizleme için kullanılan kimyasallar tüm borulara homojen şekilde yayılacak şekilde makineye eklenir. Sonrasında ise en az 15 dakika makinenin çalıştırılması gerekir. Yerden ısıtma temizliğinin kimyasal temizlik aşaması, ilk aşamada olduğu gibi, tüm odaların vanaları kapatılarak gerekli olan yerlere uygulanır.
Temizlik Sonrasında Yapılması Gereken Bir İşlem Var Mıdır?
Temizlik tamamen bittikten sonra aynı kombide olduğu gibi içeride bulunan su miktarı kontrol edilir ve su eksiği varsa tamamlanmalıdır. Bu arada sistemin basıncı en fazla 1.5 bar olacak şekilde eklenir. Sonrasında ise kontrol için gerekiyorsa sistemin havası alınarak, kombi çalıştırılır ve ısınma kontrol edilir. Yerden ısıtma temizliği sonrasında cihazların mutlaka havasının alınması gerekir.
Yerden Isıtma Sisteminin Havası Nasıl Alınır?
Cihaz üzerinde bulunan kollektörler de purjör denen parçalar bulunur. Bu parçalar gevşek konuma getirilip, suyun bu parçalara ulaşması beklenir. Banyoda havlupan kullanıldıysa, hava alma kısımları açılır ve içindeki hava boşaltılır. Kombiden havası alınır. Yerden ısıtma temizliği sonrası önemli olan içinde hava olabilecek ve bu havanın boşaltılabileceği tüm alanların kontrol edilmesi ve havanın alınmasıdır. Diğer türlü sistemin ısınmasında ve çalışmasında çeşitli sorunlar yaşanabilir, hatta bu sebepten sistem zarar görebilir. Tüm bu saydığımız sebeplerden mutlaka işin uzmanları tarafından yapılmalıdır.
Bir önceki yazımıza https://www.isitmax.com/en-tasarruflu-isitma-sistemi-nedir/ linki üzerinden ulaşabilirsiniz.