Yerden Isıtma Uygulama Alanları

Yerden Isıtma Uygulama Alanları

27 Temmuz 2019 tarafından in Genel

Yerden Isıtma Sistemleri

Isıtılacak alanın daha az enerji harcanarak ve daha verimli ısı dağılımı sağlayarak zeminden ısıtılması sistemleridir. Zemin altına yerleştirilen borulardaki (sulu borulu yerden ısıtma sistemleri) veya kablolardaki (elektrikli yerden ısıtma sistemleri) ısının zeminin altından mekâna yayılarak ısıtılmasıdır.

Eski çağlarda da kullanılmış olan bu sistemler klasik sistemlere alternatif olarak gelmiştir. Son yıllarda yerden ısıtma sistemlerin kullanımı yaygınlaşmıştır.

Yerden ısıtma sistemleri basit gibi gözükse de kaliteli ve dikkatli bir projelendirilme yapılmazsa bu sistemlerde sorunlar yaşanabilmektedir. Projelendirme aşamasında döşemenin malzemesi, kalınlığı, mekânın durumu gibi birçok faktör sistemi etkileyebilmektedir.

Yerden Isıtma Sistemlerinin Uygulama Alanları

Yerden ısıtma sistemlerinin uygulama alanları kapsamı gittikçe genişlemiştir. Asıl olarak konutlarda ısıtma amaçlı kullanılmasına rağmen yollarda, rampalarda, çatılarda, oluklarda, spor alanlarında ve hamam gibi çok çeşitli alanlarda kullanılmıştır.

Konutlar; yerden ısıtma sistemlerinin günümüzde en fazla kullanıldığı alanlardır. Isının homojen dağılması ve verimli ısınma sağlanması açısından konforlu bir sistemdir. Ayrıca ısı tasarrufu sağlaması açısından da önemli bir avantaj sunması sebebi ile de çok tercih edilir.

Cami ve spor salonu gibi büyük hacimli yerlerde; sıcak hava her zaman yukarı çıkar. Büyük hacimli yerlerde sıcak havanın oluşturacağı bu birikimi önlemek ve ısıyı daha iyi dağıtmak amacı ile yerden ısıtma sistemleri tercih edilir. Ayrıca cam yüksekliği fazla olan veya radyatör gibi cihazların çıkışlarının sorun yaratacağı yerlerde cam önlerine şerit halinde uygulanır.

Hamam ısıtmasında

; eski çağlarda hamamlar yerden ısıtma sistemlerinin ilk kullanıldığı yerlerdir. Bu mekanlara yapılacak sistemlerin iyi bir şekilde izole edilmesi gerekir çünkü bu yerlerde sıcaklığın konutlara göre daha yüksek olması gerektiğinden izolasyonun kalınlığı min.5 cm’den az olmamalıdır. Hamamlarda yerden ısıtma sistemleri sadece döşemeye değil duvarlara (1 metre civarında) da uygulanmaktadır. Hamamlar hem yazın hem de kışın çalıştıkları için yerden ısıtma sistemi projelendirmesinde bu duruma dikkat edilmelidir.

Kapalı yüzme havuzlarında; kapalı yüzme havuzlarında genellikle kişiler çıplak ayak ile dolaştıkları için yüzme havuzlarında konfor sağlamak amacı ve havuzun ısıtılmasına destek sağlamak amacı ile yerlere yerden ısıtma sistemi yapılır. Havuz içerisinde yerden ısıtma yapılacağı zaman nem hesabına yani havuz çevresinden buharlaşacak suya dikkat edilmelidir.

Çatılarda ve oluklarda; soğuk kış aylarında çatılarda ve oluklarda biriken karın ve oluklarda gece gündüz ısı farkı ile oluşacak buzlanmayı engellemek amacı ile elektrikli sistemler kullanılır.

Yollarda ve rampalarda; buzlanma tehlikesi olan yollarda ve rampalarda, garaj önlerinde yerden ısıtma sistemi kullanılmaktadır. Bunlar için uygulanan sistem genellikle elektrikli yerden ısıtma sistemidir. Eğer sulu sistem kurulacak ise borularda donmayı önleyici şekilde sisteme antifriz eklenmesi önemlidir.

Merdivenlerde; merdivenlerde çatılar ve yollar gibi aynı durum olduğundan rahatlıkla elektrikli yerden ısıtma sistemi yapılabilir.

Çim alanların ısıtılmasında; elektrikli yerden ısıtma sistemleri spor alanlarında golf, atletizm veya futbol sahalarının ısıtılmasında da kullanılır. Yerden ısıtma sistemleri çimin gelişmesinde de fayda sağlar.

Yerden ısıtma sistemleri nereye yapılacak olursa olsun projelendirmesindeki en büyük etken zemin döşemesidir. Bu malzemelerin özelliklerine ve kalınlığına bağlı olarak hesaplamalar yapılır.

Yerden ısıtma uygulama alanları hakkında bilgi almak ve bu sistemlerin fiyatlarını öğrenmek için Elektrikli Yerden Isıtma Sistemlerimize bakabilirsiniz.

Dili Değiştir
    Sepet
    Sohbeti Başlat
    ISITMAX A.Ş
    Merhaba, ben Volkan Şimşirkaya. Ürünlerimiz, fiyatlar, teknik destek ve diğer konularda hızlıca yardımcı olabilirim. Lütfen sohbet başlatınız